Typy lodówek
Lodówki do ekspresów do kawy do chÅ‚odzenia mleka.
Rodzaje lodówek Kitchenmaster ze wzglÄ™du na sposób dziaÅ‚ania:
1. lodówki termoelektryczne: model ETC 4, ETC 6, LWCR-8L-B oraz model JC-16
2. lodówki kompresorowe: model BR 9.
Zasada dziaÅ‚ania, zalety i wady lodówek termoelektrycznych i kompresorowych
Lodówki termoelektryczne:
- zasadÄ™, na której opiera siÄ™ dziaÅ‚anie lodówek termoelektrycznych, odkryÅ‚ w 1834 roku francuski fizyk, J. C. A. Peltier. StÄ…d też wytwarzajÄ…ce temperaturÄ™ elementy systemów termoelektrycznych nazywa siÄ™ moduÅ‚ami Peltiera. Zasada ich dziaÅ‚ania polega na tym, że w wyniku przepÅ‚ywu prÄ…du staÅ‚ego przez miejsce poÅ‚Ä…czenia różnych metali powstaje ciepÅ‚o lub chÅ‚ód, zależnie od kierunku jego przepÅ‚ywu. Efekt ten udaÅ‚o siÄ™ wzmocnić przez zastosowanie wymienników ciepÅ‚a i wentylatorów. Podstawowe zalety lodówek termoelektrycznych to ich niska waga, a co za tym idzie Å‚atwość transportu, cicha praca, oraz trwaÅ‚ość konstrukcji.
Lodówki kompresorowe:
urzÄ…dzenia kompresorowe wykorzystujÄ… czynnik chÅ‚odniczy. Kompresor tÅ‚oczy czynnik chÅ‚odzÄ…cy w tzw. rurkÄ™ kapilarnÄ… o bardzo maÅ‚ym przekroju tym samym sprężajÄ…c go. Czynnik chÅ‚odzÄ…cy nastÄ™pnie z rurki kapilarnej trafia do parownika we wnÄ™trzu lodówki, gdzie rozpręża siÄ™, a temu zjawisku towarzyszy niska temperatura. W parowniku czynnik ten przechodzi ze stanu ciekÅ‚ego w gazowy chÅ‚odzÄ…c wnÄ™trze lodówki. Kompresor zasysa gazowy czynnik chÅ‚odniczy, spręża go i przesyÅ‚a dalej, do skraplacza. Tam czynnik oddaje przyjÄ™te w parowniku ciepÅ‚o, przyjmuje znów stan pÅ‚ynny i pÅ‚ynie do parownika, w którym caÅ‚y proces zaczyna siÄ™ od nowa. PodstawowÄ… zaletÄ… lodówek kompresorowych jest ich wysoka wydajność chÅ‚odzenia.